28 Ekim 2026, Çarşamba · 01:32 Piyasalar Kapalı
borsapanel.com Borsanın nabzı, tek panelde.
Abone Ol

En çok nakdi olan fon fark atacak

Meclis’ten geçen kanuna göre tasfiye kapsamına alınan Tera Portföy, Pusula Portföy ve Atlas Portföy’ün kurucusu olduğu yatırım fonlarının tasfiyesine başlanacak. Düzenleme kapsamındaki fonlarla bağlantılı fiiller nedeniy…

En çok nakdi olan fon fark atacak

Meclis’ten geçen kanuna göre tasfiye kapsamına alınan Tera Portföy, Pusula Portföy ve Atlas Portföy’ün kurucusu olduğu yatırım fonlarının tasfiyesine başlanacak. Düzenleme kapsamındaki fonlarla bağlantılı fiiller nedeniyle yürütülen soruşturmalar kapsamında CMK'nin ilgili hükümleri uyarınca elkoyma kararı verilebilecek.

28 Ekim 2026 00:00 Dünya'yı haber kaynağınız olarak eklemek için tıklayın!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tasfiyesine karar veri­len bazı yatırım fonlarının tas­fiye ve ödemelerine ilişkin usul ve esaslar kapsamında, ara ödemelere öncelikli olarak unvanında "para pi­yasası" ibaresi yer alan yatırım fon­larından başlanacağını bildirdi. Para piyasası niteliğindeki fonlar dışın­daki fonlarda ise dağıtılabilir nakdin toplam ara ödeme yükümlülüğüne oranı en yüksek olandan başlanarak ödeme yapılacak.

Tasfiyesine karar verilen bazı ya­tırım fonlarına ilişkin düzenleme­leri içeren kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Ara ödemelere öncelik­li olarak unvanında "para piyasası" ibaresi yer alan yatırım fonlarından başlanacak. Söz konusu portföy yö­netim şirketlerinin kurucusu oldu­ğu tasfiye kapsamındaki fonların dağıtılabilir nakdinin, tasfiye karar tarihinden bir önceki gün sonu iti­barıyla geçerli fon birim pay fiyatı ile ödemeye esas katılma payı adetleri üzerinden hesaplanan toplam tutarı karşılamaya yeterli olması halinde, fon pay sahiplerine ara ödeme yerine nihai ödeme yapılacak.

Ara ödeme tutarı 1 milyon lirayı aşamayacak

Kurulca belirlenen fonlarda, ilgili fonun tasfiye malvarlığından, net ya­tırım tutarı 1 milyon Türk lirasının altında olan yatırımcılar için bu tu­tarda, 1 milyon Türk lirası ve üzerin­de olan yatırımcılar için ise en fazla 1 milyon Türk lirası ara ödeme ya­pılabilecek. Dağıtılabilir nakdin ara ödeme tutarlarının tamamını karşı­lamaya yetmemesi halinde, her bir fon katılma payı sahibi için MKK ta­rafından hesaplanan ve tasfiye ile gö­revli bankalara iletilen net yatırım tutarları esas alınacak.

Unvanında "para piyasası" ibaresi yer alan fon­larda 17 Eylül 2026'dan önceki gün sonu, diğer fonlarda ise ara ödeme tutarının hesaplandığı tarihten ön­ceki gün sonu itibarıyla hesaplanan tutarlar ile 1 milyon liralık ara ödeme tavanı arasındaki en düşük tutar dik­kate alınarak fon katılma payı sahip­lerine tasfiye ile görevli bankalarca ara ödeme yapılacak.

PPF’ler dışındaki fonlarda ‘altın oran’a bakılacak

Para piyasası niteliğindeki fonlar dışındaki fonlarda, fon malvarlığın­daki dağıtılabilir nakdin toplam ara ödeme yükümlülüğüne oranı dikkate alınarak, bu oranı en yüksek olandan başlanarak ödeme yapılacak. Aynı veya yakın karşılama oranına sahip fonlar arasında, mevcut nakitle ara ödeme tutarı karşılanabilecek yatı­rımcı sayısı en fazla olan fon dikkate alınarak tasfiye ile görevli bankalar­ca ödeme sırası belirlenecek.

Fon malvarlığındaki dağıtılabilir nakdin, bu usul ve esaslarda belir­tilen şekilde hesaplanan ara ödeme tutarlarının toplamını karşılamaya yetmemesi halinde, her bir fon için MKK tarafından hesaplanacak ara ödeme tutarı en düşük olan fon katıl­ma payı sahibinden en yüksek olana doğru ara ödeme sırası oluşturula­bilecek. Alternatif olarak, tasfiye ile görevli bankalar, fon bazında en fazla sayıda yatırımcıya ödeme yapılma­sını sağlayacak şekilde portföydeki likit varlık büyüklüğü ve ara ödeme tutarlarını esas alan bir analiz yapa­bilecek. Bu analiz sonucunda, tüm fon pay sahiplerine uygulanacak as­gari bir ara ödeme tutarı belirlenerek bu tutara kadar ödeme yapılmasına Kurulca onay verilebilecek.

Fonlarla hareket edene ödeme yok

Tasfiyesine karar verilen fonlarla birlikte hareket ettiği veya bu fonla­rın iştirakiyle fiil işlediği tespit edi­len kişi ve kurumlara, söz konusu fonların tasfiye ve geri kazanım he­sabından ödeme yapılmayacak.

Genel hisse iade hesabına aktarı­lan tutarların tasfiye kapsamındaki fonlara dağıtımında ise ara ödeme­leri tamamlamak amacıyla, ara öde­meyi karşılama oranı en düşük olan ve net yatırım tutarı 1 milyon liranın altında bulunan yatırımcı sayısı en fazla olan para piyasası fonlarına ön­celik verilecek.

10 soruda fonlarda tasfiye ve ödemeler nasıl olacak?

Soru 1: Hangi yatırım fonları tasfiye kapsamındadır?

Cevap 1: Kurulun 17.09.2026 tarihli kararları ile tasfiye kapsamına alınan fonlardan Tera Portföy Yönetimi AŞ, Pusula Portföy Yönetimi AŞ ve Atlas Portföy Yönetimi AŞ’nin kurucusu olduğu yatırım fonları.

Soru 2: Tasfiye süreci hangi kuruluşlar tarafından yürütülecektir?

Cevap 2: Tasfiye süreci, SPK koordinasyonunda ilgili kamu kurumları ve finansal kuruluşların iş birliğiyle yürütülecektir. Pusula Portföy Yönetimi AŞ ve Atlas Portföy Yönetimi AŞ’nin kurucusu olduğu fonların tasfiyesini T.C. Ziraat Bankası AŞ, Tera Portföy Yönetimi AŞ’nin kurucusu olduğu fonların tasfiyesini ise Türkiye İş Bankası AŞ yürütecek.

Soru 3: Ara ödemelerde öncelik hangi fonlarda olacak?

Cevap 3: Ara ödemelere öncelikli olarak ünvanında “para piyasası” ibareleri yer alan yatırım fonlarından başlanacak.

Soru 4: Ara ödemede endeksleme olacak mı ve en yüksek ne kadar ödeme yapılacak?

Cevap 4: Fon pay sahiplerine fon bazında yapılacak ara ödeme tutarı, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından endeksleme uygulanmaksızın hesaplanan net yatırım tutarını ve/veya 1 milyon TL’yi aşamayacak.

Soru 5: Hesaplanan dağıtılabilir nakit, net yatırım tutarını ve/veya ara ödeme tutarının tamamını karşılamazsa ödeme nasıl olacak?

Cevap 5: “Net yatırım tutarı”, “para piyasası fonları için tasfiye kararı tarihi olan 17.09.2026 tarihinden önceki gün sonu itibarıyla hesaplanmış tutarı”, “diğer fonlar için ara ödeme tutarının hesaplandığı tarihten önceki gün sonu itibarıyla hesaplanmış tutar”, “1 milyon TL ara ödeme tavanı” büyüklüklerinden en düşük olanını geçmemek üzere fon katılma payı sahiplerine ara ödeme yapılacak.

Soru 6: Bütün yatırımcılara aynı tutarda mı ödeme yapılacaktır?

Cevap 6: Her yatırımcının ara ödeme tutarı, ilgili hesaplamalar ve mevzuatta öngörülen sınırlar çerçevesinde belirlenecektir. Fonun dağıtılabilir nakdinin tüm ara ödeme yükümlülüklerini karşılamaya yetmemesi halinde, mevcut kaynakların daha fazla sayıda yatırımcıya ulaşmasını sağlamak amacıyla farklı dağıtım yöntemleri uygulanabilecek. Bu kapsamda, fon bazında yatırımcıların ara ödeme tutarları dikkate alınarak ödeme sırası oluşturulabilecek veya mümkün olan en fazla sayıda yatırımcıya ödeme yapılmasını sağlayacak asgari bir ara ödeme tutarı belirlenebilecek. Bu yöntemin uygulanması SPK’nın onayına tabi olacak.

Soru 7: Hangi durumda ara ödeme nihai ödeme olacaktır?

Cevap 7: Tasfiye kapsamındaki fonlarından herhangi birinin malvarlığının nakde çevrilmesi sonucunda elde edilen dağıtılabilir nakdin, tasfiye kararından bir önceki gün sonu itibarıyla geçerli fon birim pay fiyatı ile ödemeye esas katılma payı adetleri üzerinden hesaplanan toplam tutarı karşılamaya yeterli olması halinde, fon pay sahiplerine ara ödeme yerine nihai ödeme yapılacak.

Soru 8: Ara ödeme yapılırken yatırımcıların fon katılma payları iade edilecek mi?

Cevap 8: Ara ödemeler, yatırımcıların katılma payları iade alınmaksızın gerçekleştirilecek. Katılma paylarının iade işlemleri nihai tasfiye ödemeleri sırasında yapılacak.

Soru 9: Tasfiyede ve ara ödemede kimlere ödeme yapılmayacak?

Cevap 9: Sermaye Piyasası Kanunu’nun 104, 106 veya 107’nci maddelerinde düzenlenen fiillerin tasfiye kapsamındaki fonlar tarafından ya da bu fonlarla birlikte hareket edilerek veya fonların iştirakiyle işlenmesi halinde, söz konusu fiilleri işlediği veya bunlarla birlikte hareket ettiği SPK tarafından tespit edilen ve MKK tarafından tasfiye ile görevli kuruluşlara bildirilen kişi ve kurumlara tasfiye ve geri kazanım hesabından ödeme yapılmayacak.

Soru 10: Genel hisse iade hesaplarına aktarılan tutarların tasfiye kapsamındaki fonlara dağıtımı nasıl olacak?

Cevap 10: Öncelikle ara ödeme yükümlülükleri bakımından karşılama oranı en düşük olan ve net yatırım tutarı 1 milyon TL’nin altında bulunan yatırımcı sayısı en fazla olan para piyasası fonları önceliklendirilecek. Dağıtım, mümkün olan en fazla sayıda yatırımcının ara ödeme almasını sağlayacak şekilde gerçekleştirilecek. Bu işlem sonrasında ilgili hesapta tutar kalması halinde aynı ilkeler diğer fonlar için de uygulanacak

Kaynak: DÜNYA - İSTANBUL

Kaynak: Dünya Gazetesi
İlgili Haberler
Borsa Church & Dwight hisse başına 0,3075 dolar temettü açıkladı Investing Haberler · 11 dk önce Borsa Fon soruşturması: Pasifik Holding'in üç ortağına mal varlığı tedbiri Finans Gündem (ing) · 12 dk önce Borsa Pasifik Holding'in üç ortağının varlıklarına tedbir konuldu Borsanın Gündemi · 13 dk önce Borsa Enphase Energy’nin 3Ç 2026 kârı beklentileri karşılamadı, hisse düştü Investing Haberler · 14 dk önce Borsa Saba Capital Management, BNY Mellon LEO hissesine 72.478 dolar yatırdı Investing Haberler · 15 dk önce

Yorumlar (0)

Giriş yaparak yorum yazabilirsin.

İlk yorumu sen yaz.